Veckans lista: La Nouvelle Vague

Veckans lista - Nouvelle Vague!Denna veckas lista på MovieZine är en lista för den franska vågen. Inspirerade av att ”Jag älskade honom” har premiär så har vi pysslat ihop en lista kring ett antal av de filmer som ansågs ingå i ”nouvelle vague” från runt 1958 och fram till 1970-talet.

Franska vågen? Ja, det var ett antal skribenter från det franska filmmagasinet Cahiers du cinéma som bestämde sig för att omsätta teorin om en auteur i praktiken och själva börja göra film.

Några av de första regissörerna som startade vågen var bland annat Francois Truffaut, Jean-Luc Godard och Claude Chabrol. Många av de filmkritiker som tog steget till att bli regissörer hade full koll på filmhistoria och teori, men saknade den tekniska kunskapen kring en filmproduktion. Till det så, speciellt i början, så spelades filmerna in med en låg budget vilket krävde mycket improvisation.

Ur detta så kom det ett antal ”regler” för filmerna. De innehöll oftast jump cuts, naturligt ljus, improviserad dialog och handling och långa tagningar. Något som inte är helt ovanligt nu, men i den senare delen av 50-talet och början av 60-talet var detta banbrytande.

Personligen har jag sett pinsamt få av dessa filmer. Men har du gjort det så ta en titt på listan och betygsätt!

ps. Har du inte sett någon av filmerna från den franska nya vågen så är listan ett utmärkt ställe att hämta inspiration från!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>