Fawlty towers med blod och mord

dexter
2006 fick min värld en helt ny mening när smarta tv-producenter beslutade sig för att göra TV-serie av Jeff Lindsays genialiska böcker om Dexter. I rollen som massmördaren med hjärta bidrog Michael C. Hall tillsammans med sina kollegor till den oundvikliga succén. Dexter blev beroendeframkallande. Showtime blev favoritkanalen.

Nu, 2009, när upplösningen av säsong 4 precis presenterats, kan jag tveklöst konstatera att Dexter har förvandlats till en blodigare variant av Fawlty Towers. Dexter som annars är en imponerande intellegent varelse, beter sig nu som Basil med välslipad kniv: Slapstick-mördar-humor. (Jag har som ni vet aldrig begripit nöjet med slapstick.) Istället för att försöka ordna upp kniporna försätter han sig i allt mer bisarra situationer – samtidigt som handlingen fastnat i en 12-avsnitts lång loop. Visst, de regelrätta twisterna runt avsnitt 8 i varje säsong lyckas fortfarande överraska en aning, men den tidigare briljansen har trubbats av.

En sak är säker dock: Det är fortfarande, trots nedåtspiralen, omöjligt att sluta kolla när man väl börjat och efter varje avsnitt den här säsongen har jag sagt ”näee jag tänker inte se nästa säsong…jag orkar inte med det mer…det fånigt och urdumt…” Därför hoppas jag, att jag om första avsnittet av säsong fem ser dagens ljus, har styrkan att lägga tiden på kvalitet istället för den troliga nitlotten kvantitet och stoppa in allra första säsongen i dvdn. Allt för att få uppleva gamla hederliga Dexter som en gång tog mig med storm!

10 reaktion på “Fawlty towers med blod och mord

 1. Första säsongen var banbrytande och genial. Andra säsongen var en förlängning av den första, en kapplöpning mot tiden och F. Lundy. Desperata försök att städa undan efter sig samtidigt som driften att mörda åter gjorde sig påminnd. Men sedan har det gått utför. Som alla amerikanska serier som vinner publikens gunst väcks en i slutändan omöjlig aptit att mätta. Publiken vill ha mer, smaskigare, chockerande, nervkittlande och till slut har författarna målat in sig i ett hörn. Snart är Dexter där. Eller är de redan där kanske? Det blir väldigt intressant att se vart de tar det nästa säsong och om de kan hålla fokus. Det verkar som att du tycker de har tappat det redan? Jag är nog beredd att hålla med.

 2. Säsong 4 var ju iallafall en uppryckning jämfört med säsong 2 och 3. John Lithgows ankomst till serien har varit ljuvlig att se.

 3. Är inte främsta orsaken till nästan alla människans problem att hon önskar sig lite mer än hon klarar av att hantera, i Dexters fall en familj.
  Det är i alla fall i det som jag kan känna igen mig i allas våran favvo-psycho killer.

 4. Hej.

  Är det klart med en säsong fem alltså? Känns som om slutet på fyran var ganska ”dräpande” för fortsättningen. Dexter har iofs visat sig kunnig i att slingra sig ur liknande situationer förr…

 5. Hallå!
  Jag vet inte om det är klart med en säsong 5 – jag bara tar det för givet eftersom Michael C. Hall själv är med och producerar och känslan jag har är att han gärna vill jobba mer med Dexter. Ska skriva dit det i texten. Men som ovanstående talare säger så skulle ju slutet kunna vara en bra punkt och jag hoppas att det blir så!

  Jo, jag håller med om att John Lithgow lyfte serien väldigt, men inte tillräckligt för mig ;(.

 6. Säsong fyra startade helt okej, blev makalöst bra, och slutade platt. Slutscenen kändes inte ett dugg planerat, utan mer som att författarna var tvungna att avsluta med något ”chockerande”. Och chockerande var det ja, men inte bra för det. Jag hoppas att säsong fem är mer uttänkt och ger oss en tillräckligt bra historia för att kunna väga upp det medelmåttiga slutet i säsong fyra.

 7. Tror faktiskt att både en säsong fem och sex har fått grönt ljus, vilket jag gillar. Även om det är en nedåtgående kurva så är det långt ifrån dåligt! Tycker dexter är den enda serien som lyckats hålla en någonlunda jämn nivå genom alla säsonger (Heroes lr Prison Break någon?). Hall är underbar att se som Dexter och vill se honom fortsätta utvecklas! :)

 8. Jag var överväldig av första säsongen. Sen hade jag andra säsongen låg på datorn ett helt år innan jag vågade titta på den. Jag tyckte att säsong ett var så fantastisk så något mer bara skulle förstöra den fantastisk berättelse som säsong ett är i sin helhet…

  Säsong två var ändå ok men inte alls lika bra som ettan… och säsong tre var en total besvikelse. Fyran har jag inte sett än men det känns ju som att det inte kan vara sämre än trean? Då borde du ha dragit ut pluggen för minst en säsong sen…

 9. När jag började se ”Dexter” i tablåerna hade jag ingen aning om vad det var och valde att inte kolla. Det ångrar jag nu. Har hört och läst mycket om den. Är väldigt nyfiken så det blir väl att kolla på DVD.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>