Dublin – Dag 2 (Del 1)

Vår andra dag i Dublin såg på förhand ut att faktiskt kunna bli ännu mer intressantare än föregående dag med tanke på de inspelningsplatser vi skulle besöka. Vi blev upplockade på hotellet på morgonen av vår nya guide Tony Kelly, ja här byter vi guide lika ofta som man byter underkläder. Första anhalten blev Ardmore Studios som ligger Bray utanför Dublin där ännu en guide anslöt sig, Philip Byrne som visade sig vara expert på Ardmore Studios och framförallt Bray.

Byrne berättade mycket intressant historia om Bray, men även om hela Irland. Hur engelsmännen i alla tider har varit rädda att andra europeiska länder skulle använda Irland för att kunna invadera England. På Ardmore Studios har det spelats in många kända filmer, såsom ”The Comitments, Me Left Foot”, Henry V” och nu senast TV-serien ”The Tudors”.

img_4791

img_4790

Efter lite kortare sightseeing i Bray styrde vi kosan mot Kilruddery House där många periodfilmer och tv-serier har spelats in. Den nyaste är TV-serien ”The Tudors” som nyligen har avslutat sina inspelningar.

killruddery450

Vid lunchtid var det dags för att åka till guiden Tonys familjepub och käka lunch som låg i den lilla mysiga byn Avoka. Tony berättade att Bram Stoker hade bott där i många år och givetvis kunde vi med lätthet relatera byborna till Stokers inspiration till Dracula och andra vampyrer. Kan han måhända rent av tyckt att byborna var ena riktiga blodsugare?

img_4977

img_4972

På puben serverades det Irish Beef Stew med, hör och häpna Irish Coffee! Ja, den blandningen kändes aningen udda, men man får ju ta seden dit man kommer. På puben väntade en tjej som var från Wicklow Film Commission som hade hand om alla inspelningar som skedde på Irland. Skulle någonting spelas in på Irland var det hon som såg till att det blev av.

Andra delen av dagen kommer lite senare idag. Nu fort iväg till festivalen för intervjuer!

En reaktion på “Dublin – Dag 2 (Del 1)

  1. Min far är omåttligt stolt över att han farfar (jag tror det var hans farfar) bodde i samma huslänga i Dublin som Bram Stoker gjorde.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>