Postermagin hos Star Wars

Star Wars - HidlebrandtBröderna Hildebrandt var med om att skapa en av 70-talets mest kända posters med sitt bidrag till den första Star Wars-filmen.

Luke & Leia i förgrunden i en karg terräng och vad som enbart kan vara en olycksbådande och framträdande hjälm i bakgrunden tillsammans med rymdskepp och fascinerande planet. Vi är många som stirrat på den i timtal och har du inte gjort det så känner du säkerligen igen den när du ser den.

Originalteckningen för postern skapades av Tim och Greg Hildrebrandt på bara 36 timmar och godkändes direkt av George Lucas – men han ville få till två ändringar innan den blev den slutgiltiga postern som såldes till allmänheten.

Kan du hitta ändringarna?

Originalteckning:
Hildebrandts originalteckning till Star Wars

Slutgiltig poster:
Star Wars poster final

Ja, du har rätt. C-3PO och R2D2 lades till och signaturen gjordes större. Men för att vara helt korrekt så var detta faktiskt inte den första versionen av postern. Hildebrandts poster är en tolkning av en teckning från konstnären Tom Jung som gjorde den officiella postern som användes på amerikanska biografer.

Tom Jungs poster:
1-Star-Wars-Style-A.jpeg

Tom Jungs första teckning innehöll inte heller C-3PO eller R2D2. Dessa lades till i efterhand av posterkonstnären Nick Cardy i samband att Jungs version blev en poster.

Oavsett version, jag föredrar personligen Hildebrandts version, så är de magiska att titta på. Vem skulle inte vilja se den här filmen när man vandrar förbi en biograf?

Ska man prata om vilken poster som är den första som någonsin kom ut för ”Star Wars” så gjorde Howard Chaykin den absolut första. Den skapades för att göra reklam för filmen och såldes för 1,75 dollar under 1976 års World Science Fiction Convention i Kansas City och Comic Con i San Diego.

Comicon-poster
skitched-20100622-085730.jpg

Även om det skapades posters för de tre senare filmerna på samma sätt, vackert tecknade av Drew Sturzan, så fångade de aldrig magin. Åtminstone inte hos mig.

Vill du veta ALLT om Star Wars-poster och de olika versionerna som finns. Ta en titt hos StarWarsMoviePoster.com.

En reaktion på “Postermagin hos Star Wars

  1. Mmmm på de första affischerna är dom båda mer jämbördiga, båda har ett gudomligt stuk. Och är upptagna med vad de gör. Sen blir Leila mer sexobjekt. Hon poserar. Och på den sista affischen ser hon död ut, medan grabbarna är desto biffigare. Det är en tidsaffisch med robotarna. Människa och teknik skulle fixa framtiden. Och så blev det också. Där står vi nu. Och ljuset kommer uppifrån (kungahuset Daniel och Victoria). Förnyelsen ligger i en framtid där det manliga och kvinnliga väger jämnt… och så har det alltid varit, fast det behöver förnyas ibland.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>