Premiär för svenska zombies i ”The Great Dying”

Dagen efter den nordamerikanska premiären av ”The Walking Dead” på kanalen AMC ser en svenskproducerad webbserie kring zombieapokalypsen dagens ljus. Bloggywood tar ett snack med upphovspersonerna till ”The Great Dying”.

George A Romero blev den moderna zombiefilmens fader när han 1968 gjorde ”Night of the Living Dead”. Nu vill ett svenskt gäng skriva in sig i zombiehistorien med sin webbdistribuerade serie: ”The Great Dying”.

Vi tar ett snack med Klas Persson och Karin Engman på Ödmården Filmproduktion. Paret agerar båda som regissör och producent till zombieserien, Klas är även manusförfattare, som just nu spelas in i Bollnäs.

Daniel: Berätta lite om ”The Great Dying”

Karin & Klas: The Great Dying utspelar sig i ett postapokalyptiskt Amerika där en liten grupp människor försöker ta sig från västkusten till östkusten i ett sökande efter en mytomspunnen plats där de döda förblir döda i förhoppningen om ett bättre liv. De få människor som finns lever likt nomader för att undvika horderna av levande döda. Ingen kan stanna på samma plats någon längre stund. Man överlever i spillrorna av den forna civilisationen.

Vilka är Ödmården och vad har ni för bakgrund?

Ödmården Filmproduktion består av oss; Klas Persson och Karin Engman. Vi är sambos, tvåbarnsföräldrar och delägare i företaget. Tillsammans har vi kunskaper inom de flesta områdena i filmskapandet. Vi började på olika banor men slog oss sedan ihop och har tillsammans gjort kortfilmer, musikvideos och jobbat på andra projekt.

Hur föddes idén att göra en postapokalyptisk zombieserie?

Tanken var att skriva en långfilm som utspelade sig bara som en sekvens ur en människas liv, långt efter zombieutbrottet. Sedan utvecklades idén till en webbserie och fick till slut en början, en mitt och ett slut men man grundidén om att bara kastas in i berättelsen finns kvar. Vi var aldrig intresserade av själva utbrottet då det redan gestaltats på så många bra sätt. Vi kastar istället in publiken i en värld där ingen längre lever som kan minnas hur det började.

Zombies har fått sig en liten renässans på sistone och nu kommer serien ”The Walking Dead” från regissören och producenten Frank Darabont. Men jag antar att ni planerade detta innan tv-produktionen av ”The Walking Dead” blev känt?

Vi var garanterat de enda monsterdiggarna i världen som suckade när ”The Walking Dead” annonserades för ungefär ett år sedan. Vi hade redan planerat produktionen av ”The Great Dying” i några månader och hade en grovt uthuggen synopsis. Vi visste på ett ungefär hur hela berättelsen skulle utspela sig. Men efter att ha tänkt på det en stund kom vi fram till att en zombieserie i den nivån absolut inte skulle ta några tittare från oss utan kanske t om tvärtom, läcka över några till oss.

Vår berättelse är trots allt en helt annan och världen vi byggt helt unik jämfört med deras. I samma veva kom en hel del andra bra zombieproduktioner som t ex ”Zombieland” och vi tror inte att man kan få för mycket av de levande döda.

De tre första avsnitten är filmade, men vad händer sen?

Vi spelade in de tre första avsnitten i slutet av sommaren, det tog tio dagar. Vi har en produktionsplan där vi tänkt spela in två eller tre avsnitt per kvartal för att sedan släppa ett avsnitt i månaden. När första avsnittet släpps är det bara två veckor till inspelningen av avsnitt fyra och fem. Tanken är att vi hela tiden ska ha en buffert på tre – fem avsnitt framför oss så att vi kan jobba på i lugn och ro med fortsättningen.

Detta beror naturligtvis på hur pass bra serien går, får vi inte tillräckligt med tittare måste vi stoppa produktionen och enbart släppa de vi har. Men förhoppningen är att innan avsnitt sex – åtta ska visas (april 2011) så har vi fått en stadig publik.

Hur många är det som medverkar i produktionen, och hur många är på plats under inspelningen?

Vi försöker vara så få som möjligt på inspelning, dels för att vara snabba och effektiva men självklart också på grund av den låga budgeten.

Ralf Beck (skådespelare), Karin Engman och Klas Persson

Vi har en ljudtekniker och en som tar hand om allt runt omkring, vare sig det gäller att hjälpa att flytta ljus eller flytta bilar. De dagar det behövs mask har vi en maskör på plats. Annars är det enbart skådespelare och vi två. Jag och Klas delar på regijobbet. Klas fotar och sätter ljus.

Aldrig har det varit så lätttillgängligt att filma och klippa – och få det att se ut som en högbudgetsproduktion. Vi har en del aspirerande regissörer/producenter m. m. som läser MovieZine och som säkert är nyfikna på vilken teknik ni jobbar med.

Eftersom detta är en lågbudgetproduktion använder vi oss av så billig teknik som möjligt. Kameran vi valt är en Canon 5D Mark II, egentligen en stillbildskamera, som har fått ett väldigt uppsving bland lågbudgetfilmare över hela världen. Kamerans stora sensor och möjligheten att använda 35mm optik är en revolution för oss filmskapare utan stor budget. Den är inte lika enkel att använda som säg Red, men med lite kunskap och tålamod kan man pressa fram otroligt bra resultat.

Vi klipper serien på våra Macdatorer och med Final Cut. Effekterna gör vi själva i Shake 4.1, ett kompositionspaket som slutat saluföras men såldes ut billigt för ett par år sedan. Det finns värre programpaket nu men det var standard för några år sedan och har filmer som ”Sagan om Ringen” och ”King Kong” i bältet.

Hur ska ni distribuera serien?

Serien ska distribueras helt över internet. Vi använder naturligtvis oss av YouTube, vilket har satt gränsen på 10-15 minuter / avsnitt, men vi kommer även lägga upp den på egen server med högre kvalitet. Tanken är att göra ett rss-flöde så att man kan prenumerera på The Great Dying genom iTunes.

Vad vore drömmen för ”The Great Dying”?

Förhoppningen med The Great Dying är att vinna alla priser på The Streamy Awards. Eftersom webbtv är så nytt så finns det väldigt lite pengar för de produktioner som görs. Detta kan vara bra för oss små produktionsbolag då vi kan konkurrera med de absolut största produktionerna. Vi har ingen möjlighet att slåss med säg, ”The Walking Dead”, men mot andra webbserier har vi en helt annan chans. Även om vi i dessa sammanhang har låg budget kan vi pressa oss så att produktionsvärdet blir över medel.

Vi är säker på att webbtv och format liknande vårt är framtiden och det är otroligt kul att vara med i början på ett nytt medium.

Tack Karin och Klas, och stort lycka till!

-

Det första avsnittet av ”The Great Dying” har premiär den 1:a november 2010 klockan 18.00 svensk tid. Du hittar avsnitten på: http://www.thegreatdying.com

Kom ihåg att du kan ”Peppa” och betygsätta ”The Great Dying” på Moviezine.se.

En reaktion på “Premiär för svenska zombies i ”The Great Dying”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>